Home
Wie ben ik?
Nieuws
Thica
Moja
Mégan
Daantje
Mandu
Oliver
Mirre
pups
beschikbaar/verwacht
info pupkopers
fun foto's
patella luxatie
oogafwijkingen
rasstandaard
shownieuws
In Memoriam
offspring
Gastenboek
Contactformulier
links

Het onderzoek op patella-luxatie 

Een aantal rasverenigingen stelt het onderzoek op patellaluxatie verplicht, vóór er met de hond mag worden gefokt. 

Patella-luxatie is het van zijn plaats schieten van de knieschijf, waarbij deze naast het gootje kan komen te liggen, waar hij normaal in hoort te zitten. Er zijn meerdere vormen van patella-luxatie mogelijk, het meest komt echter de incidentele (habituele) vorm voor, waarbij de knieschijf naar binnen schiet.
We onderscheiden verschil in ernst (graad) en richting waarin de knieschijf zich verplaatst. Afhankelijk van die mate wordt dan ook vastgesteld of er sprake is van overgangsklasse dan wel graad 1 t/m 4. Bij de laatste is er sprake van een voortdurende verplaatsing van de knieschijf waarbij deze niet eens meer op zijn plaats te krijgen is.

De knieschijf zit in de eindpees van de vierhoofdige spier, aan de voorkant van het bovenbeen, die aanhecht aan de voorkant van het onderbeen. Doordat de knieschijf normaal in een gootje van het bovenbeen loopt, kan de knie gestrekt worden. Knieschijf, pees en gootje werken als draad door een katrol. Indien de knieschijf van zijn plaats schiet kan de katrol niet goed of onvoldoende functioneren waardoor strekken moeilijker verloopt. Omdat bij gewoon staan ook gebruik wordt gemaakt van deze katrol functie, kan ook het "hangen" in het kniegewricht problemen kan geven.

Er kan sprake zijn van een geringe afwijking, waarbij het niet direct opvalt dat een individu het heeft. Hij of zij kan deze afwijking echter wel aan zijn nakomelingen doorgeven. Bij een onjuiste keuze van de partner kan dat dan leiden tot een forse toename van de afwijking bij de nakomelingen. 
De selectie van de individuen zal altijd afhangen van de mate waarin een afwijking zich binnen het ras voordoet. Komt het binnen het ras weinig voor, dan kan er streng geselecteerd worden zodat een dergelijke afwijking geheel kan verdwijnen. Zijn veel individuen belast met de afwijking, dan kan er geen strenge selectie meer plaats vinden, omdat dan de populatie te klein wordt.

Bij het onderzoek van patella luxatie wordt de hond eerst staand onderzocht waarbij wordt vastgesteld hoe de bouw van de knie is. Bij het liggend onderzoek wordt gevoeld hoe gemakkelijk de knieschijven uit de goot te duwen zijn waarbij tevens aan het onderbeen gedraaid kan worden. De uitslag wordt direct bekend gemaakt, waarbij de eigenaar een uitslagformulier mee krijgt