Het besluit is genomen, je neemt een hond. Je bent er zelfs uit welk ras je wilt en bent een puppy gaan uitzoeken. Vandaag is het eindelijk zover, en de jongste telg van de familie komt naar huis. Maar wat nu te doen? Enige voorbereiding op dit moment is gewenst, en we helpen je hier dan ook graag bij.
Het is tijd om wat nieuwe spullen aan te schaffen voor de pup. Een bench, hondenriem of tuigje, voederbak en speeltjes zijn de minimale vereisten. Vergeet ook geen puppy voedsel te kopen. Het is belangrijk dat een puppy alle benodigde voedingstoffen binnenkrijgt voor een goede ontwikkeling. Als je in de dierenspeciaalzaak bent zul je merken dat er erg veel keuze is. De duurdere merken garanderen daarnaast niet per definitie een beter kwaliteit. Vraag advies in de dierenspeciaalzaak als je hulp nodig hebt. En probeer je koopimpulsen te beheersen! Je zult merken dat veel spullen prijzig zijn, en een puppy zal sowieso al voor extra kosten zorgen.
Een puppy is leuk en schattig, maar kan ook een handvol zijn. Het is een leuk idee om de wereld te bekijken vanuit het perspectief van het jonge hondje. Ga op handen en voeten zitten, en kijk eens rond wat allemaal een gevaar of interessant kan zijn om aan te knabbelen. Schoenen, schoonmaakproducten, afstandsbedieningen en mobieltjes worden het best veilig opgeborgen. Ook elektrische snoeren zijn leuke speeltjes voor onze rakker, maar vormen een elektrocutie gevaar.
Plaats de bench zo dat je het hondje in de gaten kunt houden. Plaats wat oude kranten voor de bench, in het geval er zich een ongelukje voordoet. Ook buitenshuis moet je voorbereidingen treffen. Controleer de omheining op eventuele gaten waardoor de puppy heen zou kunnen kruipen, en zorg dat er geen giftige planten in je tuin staan.
Een puppy moet nog alles leren en dat vergt tijd. Het eerste wat aangeleerd moet worden is de zindelijkheid. Als je de hond voor de eerste maal naar huis brengt, is het aan te raden de pup eerst even te plaatsen waar hij verwacht wordt zijn behoefte te gaan doen. Elke keer als je de pup ziet snuffelen en ronddraaien, breng je het hondje naar die plek om zo een routine op te bouwen. Een pup moet vele malen gaan plassen. Het is dus belangrijk dat je geduldig bent en dat je begrijpt dat een ongelukje erbij hoort. Na het eten, spelen of slapen zal de pup zeker en vast naar zijn stekje moeten gaan. Dit stopt natuurlijk niet in de nachten. Zorg ervoor dat je de pup elke twee tot drie uur laat plassen. Realiseer je dat des te meer inspanning je in het begin doet, des te sneller de pup zijn routine zal aanleren.
Als de pup eenmaal gewend is aan zijn nieuwe omgeving kun je hem introduceren aan zoveel mogelijk nieuwe plaatsen, personen en andere honden. Dit zorgt voor goed sociaal gedrag van je hond. Als je een pup introduceert aan jonge kinderen moet je altijd aanwezig blijven. Veel puppy’s reageren namelijk niet goed op hoge, harde en plotselinge geluiden.